2 – А с/с Основи медсестринства Раціональне харчування
Викладач
|
Шарій В.М.
|
Предмет
|
Основи
медсестринства
|
Група
|
2 – А с/с
|
Дата
|
Згідно
розкладу
|
Тема № 7
Лекція
|
Раціональне
харчування
|
СХЕМА ДИСТАНЦІЙНОГО
ЗАНЯТТЯ
Актуальність теми: Раціональне харчування є профілактикою
захворювань. Надмірне харчування, не збалансоване може привести до розвитку
ожиріння, ішемічної хвороби, захворювань опорно-рухового апарату тощо;
недостатнє харчування викликає виснаження, дистрофічні явища.
Цілі
лекції:
а)
навчальні: знати основні принципи
раціонального харчування; організацію харчування залежно від інтенсивності
праці; основні принципи збалансованого харчування.
б)
виховні: виховувати правильне поняття про розумне харчування у студентів та
прищеплювати правильне ставлення до
харчування як запоруку здоров’я.
Зміст
матеріалу:
РАЦІОНАЛЬНЕ
ХАРЧУВАННЯ
Важлива роль у забезпеченні високого рівня
здоров’я, збільшенні тривалості життя і збереженні працездатності людей
належить харчуванню. Для того щоб харчування відповідало
перерахованим вимогам, воно має бути раціональним. Раціональне харчування — це правильно організоване своєчасне постачання
організму поживної їжі, що містить оптимальну кількість різних харчових
речовин, які необхідні для життя, росту і розвитку організму, для зміцнення
здоров'я і підвищення працездатності людини.
Раціональне харчування базується на
таких законах:
1.
Закон
відповідності енерговитрат організму енерго-місткості раціону. Це означає, що
енергетична цінність харчового раціону має відповідати енергетичним потребам
організму;
2.
Закон
відповідності хімічного складу раціону фізіологічним потребам організму. У
харчовому раціоні повинні міститися в достатній кількості всі харчові
речовини, необхідні для пластичних цілей (синтезу власних речовин організму) і
регуляції фізіологічних функцій;
3. Закон збалансованості. Харчовий раціон
для забезпечення максимального ефекту має бути збалансованим за вмістом різних
харчових продуктів;
4. Закон тимчасового розподілу їжі.
Слід дотримуватися режиму харчування, що визначається споживанням їжі у суворо
визначені години доби;
5. Закон адекватності. Хімічний
склад їжі та її засвоюваність мають відповідати особливостям обмінних процесів
конкретної людини;
6.
Закон естетичного задоволення. їжа має бути приємною на смак, мати гарний
аромат і вигляд та споживатися в сприятливих умовах;
7.
Закон санітарної доброякісності та епідемічної безпеки їжі. їжа не повинна
містити токсичних речовин, патогенних бактерій або їх токсинів.
Згідно з рекомендаціями щодо
вживання харчових речовин і енергії для різних груп населення усі професії
розподілено на п'ять груп різної інтенсивності праці.
Перша група: керівники
підприємств і організацій, інженерно-технічні працівники, медичні працівники
(крім хірургів, медичних сестер і санітарок), педагоги (крім спортивних),
працівники науки, літератури і мистецтва, журналісти, бухгалтери та ін.
Друга
група: інженерно-технічні працівники, праця яких пов'язана з деякими
фізичними зусиллями, агрономи, зоотехніки, ветеринари, продавці, працівники
сфери обслуговування, зв'язку, медсестри і санітарки, інструктори фізкультури,
спортивні тренери та ін.
Третя група: працівники
механізованої праці, станочники, хірурги, водії, текстильники, працівники
легкої, харчової промисловості і комунально-побутового обслуговування,
бригадири польових і тракторних бригад, поліграфісти, залізничники, працівники
авто- і електротранспорту та ін.
Четверта група: будівельники,
механізатори, працівники неме-ханізованої праці, деревообробної промисловості,
столяри, металурги та ін.
П’ята група: шахтарі,
сталевари, вантажники, землекопи, муляри та ін.
Харчування осіб різного віку та характеру
праці має свої особливості.
Дітям грудного віку потрібне
особливе харчування.
Для дітей у віці від 2 до 7 років
має бути організоване 4—5-разове харчування: сніданок, другий сніданок, обід,
полудень і вечеря. Тривалість проміжків між споживанням їжі — 3,5—4 год. Не
слід включати в меню гострі і смажені страви. Співвідношення білків, жирів і
вуглеводів має бути таким: 1:1:3.
Учні 1—7 класів харчуються
відповідно до часу занять у школі за таким орієнтовним режимом: перший сніданок
о 7.30—8.00, становить 20 % добової енергетичної цінності; другий — об
11.30—12.00, 20 % енергетичної цінності; домашній обід — о 15.00—16.00, 35— 40
% енергетичної цінності; вечеря — о 19.30 — 20.00, 20 % енергетичної цінності.
У нормах дитячого харчування велика питома вага відводиться продуктам
тваринного походження. На першу половину дня в меню включають білкові продукти
(м'ясо, яйця), на вечерю — страви з картоплі, овочів, круп, сиру. їжа має бути
вітамінізованою, особливе значення в харчуванні дітей мають вітаміни А і D, які
впливають на процеси росту.
Першою вимогою до харчування людей
у похилому і старечому віці є помірність, тобто деяке обмеження харчування щодо
кількості їжі. Оскільки при старінні знижується інтенсивність обмінних процесів,
другою вимогою є забезпечення біологічної цінності харчування за рахунок
включення достатньої кількості вітамінів, мікроелементів, незамінних кислот,
поліненасичених жирних кислот тощо. Третьою вимогою до харчування людей
похилого віку є збагачення його природними антисклеротичними речовинами.
Доцільно один раз на тиждень планувати розвантажувальний день.
Люди похилого віку повинні обмежити
жири тваринного походження (свинячий, яловичий, баранячий, вершкове масло,
вершки, сметану), які багаті на насичені жирні кислоти і сприяють поглибленню
склерозу. Бажано обмежити себе також у вживанні продуктів,і багатих на
холестерин (печінка, мозок, ікра, яйця). Норма рослинного жиру (20—25 г)
повністю задовольняє добову потребу людини і похилого віку.
Вживання вуглеводів, особливо
цукру, солодощів також слід обмежити. Основним джерелом вуглеводів мають стати
варені овочі І (картопля, буряк, морква), печені яблука, які мають багато
пектино-£ вих речовин. Не слід вживати багато солінь, гострих страв, приправ.
Рідини вживають не більше 1 л на день.
Для осіб розумової праці характерна
напружена нервова діяльність і обмеження м'язової діяльності. Калорійність
добового раціону в них повинна обмежуватись 2400—2700 ккал. Кількість білків
у їжі має бути досить значною, а
кількість вуглеводів і жирів — дещо і меншою норми. Рекомендується менше
споживати легкозасвоюваних вуглеводів, що містяться в цукрі, меді, варенні,
кондитерських виробах, ласощах тощо. При
надмірному надходженні вуглеводів в організм вони переходять у жир. Це тим
більше небезпечно, що особи цієї групи
схильні до повноти через обмежену рухову активність.
Повним людям дуже корисні овочі і
фрукти, які сприяютьполіпшенню перистальтики і випорожненню кишок,
забезпечують організм вітамінами і
мінеральними солями. Не можна повністю
виключати з раціону жири, оскільки вони довше, ніж інші поживні і
речовини, затримуються в шлунку і знижують збудливість травного центру. Однак
більшу частину добової потреби в жирах повинні і становити рослинні жири, які
мають антисклеротичну здатність. Ні
в якому разі не варто зменшувати надходження в організм білків, які посилюють
обмін речовин і спричинюють відчуття ситості. Особливо важливо вводити в раціон
сири, які зменшують жирову інфільтрацію
тканин внутрішніх органів.
Контрольні питання для студентів по матеріалам лекції:
-
Яка енергетична цінність їжі (білків, жирів, вуглеводів)?
-
Які основні вимоги до харчування?
-
Яка енергетична цінність білків, жирів, вуглеводів?
-
До якої групи відносяться медичні сестри відповідно до енерговитрат?
-
Які ознаки гіповітамінозу?
-
Особливості харчування людей похилого
віку.
-
Дайте визначення поняттю харчовий статус.
Матеріали самопідготовки студентів за темою лекції:КасевичН.М. Загальний догляд за хворими та медична
маніпуляційна техніка: підручник/ Н.М. Касевич. – 357 – 364 К.: «Медицина». 2008. – стор.
Пасечко
Н.В. Основи сестринської справи. Курс лекцій . Тернопіль «Укрмедкнига» - 1999
р. – стор. 309 – 325.
VII. Література
навчальна:
КасевичН.М. Загальний догляд за хворими та медична маніпуляційна техніка:
підручник/ Н.М. Касевич. – 357 – 364 К.:
«Медицина». 2008.
Пасечко
Н.В. Основи сестринської справи. Курс лекцій . Тернопіль «Укрмедкнига» - 1999
р.
Шевчук
М.Г. Сестринська справа. –К.: «Здоровя». 1991 р.
Загальний догляд за
хворими і медична маніпуляцій на техніка – К.: ВСВ «Медицина», 357 - 363 с.
2009 http://bmedcol.edu.ua/wp-content/uploads/%D0%9F%D1%96%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA.pdf
Коментарі
Дописати коментар