4 Ас/с Згідно розкладу Медсестринство в сімейній медицина Захворювання кровотворної системи в практиці сімейної медицини. Охорона праці в галузі.

Викладач
Шарій В.Н.
Предмет
Медсестринство в сімейній медицина – 4 Ас/с
Дата
Згідно розкладу
Тема №7 Лекція
Захворювання кровотворної системи в практиці сімейної медицини. Охорона праці в галузі.

СХЕМА ДИСТАНЦІЙНОГО ЗАНЯТТЯ
 Актуальність теми:
 медична сестра загальної практики сімейної медицини повинна знати ведучі симптоми і синдроми захворювань системи крові.
Анемія – це різний за етіологією та патогенезом патологічний стан, який характерізується зменшенням кількості еритроцитів та концентрації гемоглобіну в одиниці об’єму крові щодо вікових та  статевих норм, наявністю симптомокомплексу  клінічних проявів.
В основі клінічних проявів лейкемій лежать анемічний, гіперпластичний, геморагічний, імунодефіцит ний, виразково-некротичний синдроми.
Геморагічні захворювання (геморагічний васкуліт, тромбоцитопенія, гемофілія),  що супроводжуються ураженням дрібних судин, кровотворних органів, порушенням згортання крові.
Цілі лекції:
а) навчальні: знати визначення, етіологію, класифікацію захворювань, особливості перебігу захворювань у різних вікових категорій пацієнтів, методи діагностики та лікування,розуміти роль медичної сестри у проведенні диспансеризації та догляду за пацієнтами, виконанні призначень лікаря;
б) виховні: виховувати почуття відповідальність за свої професійні дії,співчуття до страждань пацієнтів, здатність спілкуватись з важкохворими та їх родичами.
Зміст матеріалу
 Анемія – це різний за етіологією та патогенезом патологічний стан, який характерізується зменшенням кількості еритроцитів та концентрації гемоглобіну в одиниці об’єму крові щодо вікових та  статевих норм, наявністю симптомокомплексу  клінічних проявів.
Гостра постгемораагічна  анемія – виникає внаслідок зовнішньої чи внутрішньої кровотечі і характеризується  швидким зменшенням кількості еритроцитів і рівня гемоглобіну в  системі кровообігу. Мінімальна кровотеча, при якій виникають  клінічні прояви, становить 500 – 700 мл.
Гостра постгеморагічна анемія потребує своєчасного розпізнавання та оцінки об’єму крововтрати. Тяжкість стану залежить від величини і швидкості крововтрати. При втраті за короткий час ¼ об’єму циркулюючої крові виникає шок, втрата 1/2 ОЦК несумісна з життям. Разом з тим втрата 75% ОЦК упродовж кількох діб може закінчитись для пацієнта сприятливо. Обєм втраченої крові можна визначити за допомогою індекса Альговера (відношення частоти пульсу до систолічного тиску), який у нормі становить менше 1. Індекс Альговера (ІА) визначають за формулою:
ІА = ЧССхворого   --72
            120 – САТ хворого
Залізодефіцитна анемія – знижується кількість заліза в сироватці крові, кістковому мозку та депо, що призводить до порушення утворення гемоглобіну, а надалі і еритроцитів. Встановлено,що в 1 мл втраченої крові  міститься 5 мг заліза. При щоденній  крововтраті 10мл крові втрата заліза становить 5 мг. Добове всмоктування заліза з  їжі становить 2 мг, а фізіологічні втрати  його від 1 до 1.5 мг. Таким чином при втраті такого невеликого об’єму крові відбувається виснаження запасів заліза.
В-12 дефіцитна анемія – патологічний симптомокомплекс , при якому внаслідок дефіциту вітаміну В-12 порушується синтез ДНК ,внаслідок чого розвивається ембріональний  тип кровотворення. Вкістковому мозку виявляються мегалобласти, а в периферійній крові  макро- і мегалоцити. Вони великі за розміром  і схильні до гемолізу, нездатні до виконання своєї функції – транспортування кисню до тканин.
Апластична анемія – характерною ознакою є зміни клітин гемопоезу, проявом чого є панцитопенія в периферичній крові гіпоклітинність та жирова інфільтрація кіскового мозку.
Гемолітична анемія – характерним є зниження рівня гемоглобіну у зв’язку зі скороченням тривалості життя еритроцитів.
Гемобластози – пухлини крові з первинним ураженням пухлинним процесом  кісткового мозку і поза кістковомозкові пухлини з наступним ураженням кровотворних органів включаючи кістковий мозок (лімфоми).
Геморагічні  захворювання :
Геморагічний васкуліт – характеризується ураженням дрібних судин  (артеріол, вену, капілярів). Типовим є ураження шкіри, кишок, нирок і поєднання їх з артралгіями, артритом.
Тромбоцитопенія -  це стан при якому різко знижується кількість тромбоцитів. Основними клінічними симптомами є виникнення петехій, синців та кровотечі зі слизових оболонок.
Гемофілія – спадкове захворювання, зумовлене дефіцитом одного з про коагулянтів,які беруть участь в активації згортання крові.
Матеріали активізації студентів
- дайте визначення анемії;
-  назвіть види анемій відповідно  до етіологічного чинника;
- причини розвитку залізодефіцитної анемії;
- показники крові при залізодефіцитній анемії;
 - показники крові при В-12 дефіцитній анемії;
 - показники крові при апластичній анемії;
- роль медичної сестри в профілактиці анемій;
- показники крові при гемобластозах;
- назвіть геморагічні захворювання відповідно до патогенетичних проявів.
Матеріали самопідготовки студентів за темою лекції  
Антропова Т.О. Медсестринство сімейній медицині: підручник.-К.: ВСВ «Медицина», 2015. = стор.23 -25, 192 – 199.
Внутрішня медицина: Терапія: Підручник/Н.М.Середюк, І.П.Вакалюк, О.С.Стасишин та ін.. – К.: Медицина, 2006. – стор. 576- 609.
Самостійна робота:  №19, 26,28.
Література:
навчальна: Антропова Т.О. Медсестринство сімейній медицині: підручник.-К.: ВСВ «Медицина», 2015.
Внутрішня медицина: Терапія: Підручник/Н.М.Середюк, І.П.Вакалюк, О.С.Стасишин та ін.. – К.: Медицина, 2006. – стор. 576- 609.
методична:  Гощинський В.Б., Стародуб Є.М. Сімейна медицина. – Тернопіль ТДМУ «Укрмедкнига», 2015 р.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Викладач Шарій В.Н. Предмет Медсестринство в сімейній медицина – 4 Ас/с Дата 13.11.20 р Тема №3 Лекція . Особливості спостереження за дітьми раннього віку в сімейній медицині.

Шарій В.М. Предмет Медсестринство в сімейній медицині Група 4 А с/с Дата 08.11.21 р. Тема № 4 лекція Діагностично-лікувальна робота на дільниці, участь сімейної медичної сестри в її проведенні.

Предмет Геронтологія, геріатрія і паліативна медицина Дата 12. 10. 20 Лекція №3 .Тема: Особливості перебігу захворювань органів дихання і травлення в осіб літнього та старечого віку.