27.05.2020 4 А с/с Тесты
Консультація
Основи медсестринства
27.05.2020
1. Тяжкохворий жінці необхідно здійснити туалет зовнішніх
статевих органів. відберіть необхідний інструмент:
А корнцанг
Б
цапка для білизни
В
голкотримач
Г
затискач Мікулича
Д
жолобоподібний зонд
2. Пацієнтка, 78 років, тривалий час перебуває на
скелетному витягненні з приводу відкритого перелому правого стегна. під час
ранкового туалету медична сестра помітила інтенсивне почервоніння і пухирці,
наповненні серозною рідиною, у ділянці крижів і сідниць. Яке ускладнення
виникло у пацієнтки:
А попрілості
Б
дерматит
В
алергічна реакція
Г
гематома
Д
пролежні
3. У тяжкохворого виникли
пролежні (стадія мокнуття). Виберіть розчин для оброблення пролежнів:
А
5% спиртовий розчин йоду
Б
0,5% спиртовий розчин хлоргексидину біглюконату
В
1% розчин саліцилового спирту
Г
5% розчин калію перманганату
Д
2% розчин борної кислоти
4. Виберіть лікувальний засіб, необхідний для
профілактики пролежнів (покращення кровообігу):
А камфортний
спирт
Б
5% спиртовий розчин йоду
В
1% розчин калію перманганату
Г
розчин фурациліну 1:5000
Д
3% розчин водню пероксиду
5. Ви здійснюєте догляд за тяжкохворим. під ділянки
можливого утворення пролежнів рекомендується підкласти:
А
поролоновий матрац
Б
ватний матрац
В
бавовняні торбинки, заповнені просом
Г
ватні подушечки
Д
складену в декілька шарів ковдру
6. У тяжкохворого неприємний запах із ротової порожнини.
для оброблення ротової порожнини доцільно використати:
А розчин
фурациліну 1:5000
Б розчин калію
перманганату 1:10 000
В 0,5% розчин
борної кислоти
Г воду переварену
Д відвар ромашки
7. Постільну і натільну білизну тяжкохворому змінюють:
А щодня
Б двічі
на день
В тричі
на тиждень
Г за
потреби
Д через
день
8. Тяжкохворому часткове оброблення шкіри здійснюють:
А 3
рази на тиждень
Б 1
раз на добу
В 2
рази на добу
Г через
день
Д 3
рази на тиждень
9. Перед закапуванням крапель у вухо при гноєтечі
необхідно:
А здійснити
туалет слухового ходу за допомогою 3% розчину водню пероксиду
Б промити
слуховий хід перевареною водою зі шприца
В
висушити слуховий хід за допомогою туруни
Г закрапати краплі,
а потім просушити слуховий хід
Д висушити слуховий
хід ватним тампоном на зонді
10. Хворим у відділенні стаціонару дієту призначає:
А завідувач
відділення
Б старша медична сестра
В дієтична сестра
лікарні
Г лікар-дієтолог
Д лікар-ординатор
11. У відділення стаціонару необхідно забезпечити лікувальне харчування
хворих. Який документ повинна оформити і відправити до харчоблоку лікарні
старша медична сестра:
А порційну вимогу
Б палатний порційник
В звіт про рух
хворих за добу
Г копії листів
лікарських призначень
Д списки хворих,
яких прийняли протягом доби
12. Хворому, 55 років, призначено дієту № 7. під час спілкування з хворим
медична сестра пояснює мету призначення дієти:
А нормалізація
секреторної і моторної функції кишок
Б збереження функції
нирок, зменшення набряків
В збереження функції
шлунка
Г відновлення
вітамінного балансу
Д відновлення
порушеної функції печінки
13. Назвіть особливості дієтотерапії при загостренні виразкової
хвороби шлунка:
А часте
харчування малими порціями, запобігання механічному, термічному і хімічному
подразненню шлунка
Б
обмеження вживання рідини
В
збільшення кількості білків у харчовому раціоні
Г
виключення молочних продуктів із харчового раціону
Д
розвантажувальні дні
14. Хворому із загостренням холециститу рідні принесли
передачу. вилучіть продукт, який не можна вживати хворому:
А яблучний
сік
Б сир
нежирний
В смажені
гриби
Г
кефір
Д
мед
15. Контроль за санітарним станом тумбочок і холодильників
у палатах здійснює:
А санітарка
Б маніпуляцій
на медична сестра
В
сестра-господарка
Г
буфетниця-роздавальниця
Д
старша медична сестра
16. У відділення стаціонару доставлено приготовану в
харчоблоці їжу. участь у роздачі їжі і годуванні тяжкохворих бере:
А маніпуляцій
на медична сестра
Б
палатна медична сестра
В
санітарка
Г
сестра-господарка
Д
дієтсестра
17. Механічно щадна дієта досягається шляхом:
А дотримання
відповідної температури страв
Б
зменшення енергетичної цінності їжі
В
збільшення кількості їжі
Г
виключення із харчового раціону екстрактивних речовин
Д відповідного
кулінарного оброблення їжі
18. Лікар призначив пацієнту з хронічним гастритом із
секреторною недостатністю дієту, що сприяє нормалізації секретної і моторної функцій
шлунка і кишок. Це дієта№:
А 2
Б 1
В 3
Г 4
Д 5
19. Пацієнту, хворому на цукровий діабет, призначають
дієту №:
А 3
Б 5
В 7
Г 9
Д 11
20. Який дієтичний стіл забезпечує механічне і хімічне
щадіння кишок, виключення продуктів, що посилюють перистальтику кишок і
бродіння в них:
А №4
Б №
1
В
№3
Г
№7
Д №
10
21. При якій дієті із харчового раціону виключають
легкозасвоювані вуглеводи(солодощі, солодкі фрукти) і вводять речовини, що
справляють ліпотропну дію (рослинну олію):
А №
1
Б №
3
В №
5
Г №
9
Д №
10
22. Годування хворого через гастростому здійснюють при
непрохідності:
А тонкої
кишки
Б
шлунка
В
стравоходу
Г
сигмоподібної кишки
Д
прямої кишки
23. Годування
хворого через зонд здійснюють у разі:
А непритомність
Б
збудженого стану
В
гарячки
Г
непрохідності кишок
Д
судом
24. Хворий перебуває у відділенні стаціонару в
непритомному стані протягом 20 діб. Як потрібно здійснювати штучне годування
хворого:
А
через гастростому
Б
через зонд
В
через пряму кишку
Г
через єюностому
Д
через катетер
25. Хворому призначено внутріньовенно 800 мл 10% розчину
глюкози. Яку кількість інсуліну потрібно ввести у флакон із розчином глюкози:
А
10 МО
Б
12 МО
В
16 МО
Г
18 МО
Д
20 МО
26. Для запобігання подразненню шкіри навколо гастростоми
необхідно обробити:
А креолом
Б колодієм
В
1% розчином калію перманганату
Г
пастою Лассара
Д
маззю Вишневського
27. Із штучних методів годування тяжкохворих
найефективнішим і таким, що часто застосовують, вважають:
А
парентеральний
Б
через гастростому
В
через єюностому
Г
через зонд
Д
ректальний
28. При графічному записуванні температури тіла одна
поділка (вічко) температурного листка відповідає:
А
0,1С
Б
0,2С
В
0,3С
Г
0,4С
Д
0,5С
29. При графічному записуванні показників АТ одна поділка
(вічко) температурного листка відповідає:
А 1
мм рт.ст
Б 2
мм рт.ст
В 3
мм рт.ст
Г 4
мм рт.ст
Д 5
мм рт.ст
30. У жінки двобічний гідраденіт (запалення пахвових
лімфатичних вузлів). Яку ділянку використовують для визначення температури
тіла:
А складку
шиї
Б
пахвинну складку
В
ротову порожнину
Г
піхву
Д
пряму кишку
Коментарі
Дописати коментар