Група 4 –А л/с Дата 27.04.22 р. Група 4 – Б л/с Дата 28.04.22 р. Предмет Сімейна медицина. Практичне заняття № 5. Тема: Суглобовий синдром у практиці сімейної медицини.

 

Викладач

Шарій В.М.

Предмет

Сімейна медицина

Група

4 –А л/с                   4 – Б л/с

Дата

27.04.22 р.             28.04.22 р.

Практичне заняття № 5. Тема:
Суглобовий синдром у практиці сімейної медицини.


Актуальність теми:

захворювання опорно-рухового апарату, м’язової системи і сполучної згідно з даними Великобританії, за поширеністю серед населення  тканини посідають четверте місце. За даними первинної медико-санітарної допомоги в Нідерландах, захворювання опорно-рухового апарату  посідають друге місце після захворювань дихальної системи.

1. Дайте визначення поняттям: артрит, артроз, артралгія, анкілоз, контрактура; коксартроз, гонартроз.

 

2. Назвіть ведучі проблеми пацієнтів при патології суглобів:______________

 

3. Тестові завдання:

1. У терапевтичне відділення поступив хворий  зі скаргами на болі в дрібних суглобах рук і стоп. ранкову скутість, періодичне підвищення температури тіла і ниючі болі в серці, обмеження рухів в суглобах. Рентгенологічні зміни: звуження між суглобових щілин, ерозії на епіфізах кісток, остеопороз.  Така картина може бути при:

А) ревматоїдному артриті

В) ревматизмі

С) остерхондрозі

Д) деформуючому артрозі

Е) хворобі Рейтера

 

2. Пацієнтка 36 років, скаржиться на біль в дрібних суглобах кістей та стоп, ранкову скутість, деформацію суглобів. При огляді визначається ульнарна девіаціякистей. Дляякого захворювання  характерні дані клінічні ознаки?

А) ревматичний поліартрит

В) ревматоїдний артрит

С) хвороба Бехтерєва

Д) деформуючий остеоартроз

Е) інфекційно-алергічний поліартрит.

 

3. Для лікування ревматоїдного поліартриту використовують:

А) пеніцилін

В) дібазол

С) глюкокортикоїди

Д) но-шпа

Е) ериніт.

 

4. Хвора скаржиться на ниючий біль у дрібних суглобах кисті і стоп,підвищення температури тіла, слабкість. Загострення хвороби бувають під час похолодання. Обєктивно: припухлість дрібних суглобів кистей і стоп, болісність їх під час пальпації. Шкіра над суглобами гіперемована, гаряча на дотик. Яка може виникнути потенційна проблема  у пацієнта?

А) можливість втрати апетиту

В) можливість розвитку гострої ниркової недостатності

С) можливість розвитку колапсу

Д) можливі нудота блювання

Е) можливість втрати спроможності до самообслуговування.

 

5. На який час накладають напівспиртовий зігрівальний компрес у разі ревматоїдного артриту?

А) на 30 хвилин

В) на 6 годин

С) на 2 години

Д) на 10 годин

Е) на 14годин.

 

6. Пацієнтка скаржиться на біль у великих суглобах нижніх кінцівок під час фізичного навантаження, рухової активності. Біль турбує більше на прикінці дня. При рентгенологічному обстеження виявлено дегенерацію суглобового хряща,змінення суглобової поверхні з розвитком крайових осте офітів, деформацію суглобів. Для якого захворювання характерні такі зміни?

А) ревматоїдного артриту

В) остеохондрозу

С) деформівного остеоартрозу

Д) хвороби Бехтерєва

Е) остеопорозу.

 

7. У хворого після надмірного вживання м’яса та алкоголю виник  різкий біль у великому пальці ступні, припухлість і почервоніння, різка болючість при пальпації. Температура тіла підвищилась. Який показник крові необхідно визначити для підтвердження діагнозу?

А) еритроцити

В) лейкоцити

С) глюкозу

Д) холестерин

Е) сечову кислоту.

 

8. Хворий скаржиться на різкий біль у правому колінному суглобі і великому пальці правої ступні, який виник після новорічних свят. Об’єктивно: зріст 168 см, вага – 106 кг. Правий колінний і перший плюсно-фаланговий суглоби припухлі, болючі при пальпації, шкіра над ними гіперемована. Ці ознаки можуть вказувати на:

А) ревматоїдний артрит

В) ревматичний поліартрит

С) подагру

Д) остеоартроз

Е) гемофілію.

 

9. Для якої патології опорно-рухового апарату характерні такі зміни в суглобах: ураження великих суглобів, симптом «суглобової мишки», стовщення дистальних міжфалангових суглобів (вузлики Гебердена),кісткові зміни епіфізу в проксимальних між фалангових суглобах (вузлики  Бушара):

А) подагра

В) ревматична хвороба

С) ревматоїдний артрит

Д) остеопороз

Е) деформівний артроз

 

10. Пацієнтка,17  років, через 10 днів після перенесеної ангіни скаржиться  на «летючий» біль  у колінних суглобах, потім  ліктьових та плечових , більуділянці  серця, серцебиття. Яке захворювання можна запідозрити?

А) червоний вовчак

В)склеродермію

С) ревматизм

Д) ревматоїдний артрит

Е) остеоартроз.

 

Основна література

Антропова Т.О. Медсестринствов сімейній медицині: підручник / Т.О. Антропова. – 4 – е вид., випр.. – К.: ВСВ «Медицина», 2015. – стор.417 -449.

Допоміжна література:

Касевич Н.М. Загальний догляд за хворими та медична маніпуляцій на техніка. – К.: «Медицина» 2008 р. стор. 311 – 316.

Середюк Н.М. Внутрішня медицина: Терапія: Підручник/ Н.М. Середюк, І.П. Вакалюк, О.С.Стасишин та ін.. – К.: Медицина,2006. – стор. 613 – 622; 642 – 650; 201 – 211.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Викладач Шарій В.Н. Предмет Медсестринство в сімейній медицина – 4 Ас/с Дата 13.11.20 р Тема №3 Лекція . Особливості спостереження за дітьми раннього віку в сімейній медицині.

Шарій В.М. Предмет Медсестринство в сімейній медицині Група 4 А с/с Дата 08.11.21 р. Тема № 4 лекція Діагностично-лікувальна робота на дільниці, участь сімейної медичної сестри в її проведенні.

Предмет Геронтологія, геріатрія і паліативна медицина Дата 12. 10. 20 Лекція №3 .Тема: Особливості перебігу захворювань органів дихання і травлення в осіб літнього та старечого віку.