Група 4 А с/с, Медсестринство в сімейній медицині 30.03.2022р. лекція Тема № 9 Організація диспансерного спостереження за пацієнтами з патологією органів травлення
Викладач |
Шарій В.М. |
Предмет |
Медсестринство в сімейній
медицині |
Група |
4 А сестринська справа |
Дата |
30.03.2022р. |
Тема № 9 лекція |
Організація диспансерного
спостереження за пацієнтами з патологією органів травлення |
Актуальність
теми: захворювання органів травлення одні із найчастіших захворювань. Виникають часто в осіб молодого
віку, спричиняють тривалу тимчасову або стійку втрату працездатності. За
останні роки суттєво змінилися принципи лікування виразкової хвороби. Серйозною
проблемою сучасної гастроентерології є загострення та ускладнення хронічних
захворювань підшлункової залози та печінки.
Цілі лекції:
навчальні – знати,
засвоїти основні симптоми захворювань органів
травлення – травного каналу, печінки, підшлункової залози, побічні ефекти;
вміти виконувати етапи сестринського процесу,готувати
пацієнтів та проводити забір
біологічного матеріалу для лабораторних досліджень, рентгенологічних,
ендоскопічних,ультразвукових, радіоізотопних обстежень, вести диспансерне
спостереження за пацієнтом, вести медичну документацію;
виховні - виховувати
любов до майбутньої професії, чуйне ставлення до хворих, відповідальність при
виконанні своїх функціональних обов’язків.
Зміст матеріалу
Профілактика хронічного гастриту.
Чинники ризику хронічного гастриту:
екзогенні
– аліментарні, вживання медикаментів,алергія, токсичні речовини, рефлюкс
жовчі,наявність хелікобактерної інфекції;
ендогенні –
спадкова схильність, наявність В-12 дефіцитної анемії.
Профілактика хронічного гастриту:
первинна профілактика – полягає
в усуненні чинників ризику, ранньому виявленні хворих під час профоглядів;
вторинна профілактика :
- диспансеризація
хворих із хронічними гастритами, обстеження – 2 рази на рік;
- дієта №1 при загостренні хронічного гастриту типу В,
дієта №2 при гастриті типу А;
- при загостренні курс лікування амбулаторно або в
денному стаціонарі;
-
санаторно-курортне лікування в період ремісії, хворим зі збереженою
секреторною функцією рекомендують курорти «Квітка полонини», при секреторній
недостатності – курорти з кислими водами (Трускавець, Моршин, Миргород).
Головний метод діагностики – фібро гастроскопія, під час
якої беруть біоптат для виявлення хелікобактерної інфекції та атипії клітин.
Досліджують шлункову секрецію. Медична сестра повинна переконати пацієнта в
необхідності обстеження і правильно його підготувати.
Профілактика
виразкової хвороби.
Найчастіша ознака захворювання - біль, пов'язаний з вживанням їжі, - з’являється
через 30 – 40 хв при виразках шлунка,
через 1 – 1,5 год при виразках дванадцятипалої кишки. Найінформативніший метод
діагностики фібро гастроскопія, у разі неможливості її проведення призначають
рентгеноскопію шлунка.
Первинна профілактика: виключити шкідливі звички;уникати
стресових ситуацій; раціонально харчуватись; своєчасно лікувати гастрити і
дуоденіти.
Вторинна профілактика: спрямована
на запобігання загостренням і виникненню ускладнень, що загрожують життю
хворого (кровотеча,проривання).
Диспансерне спостереження 2 рази на рік (навесні і
восени). Фіброскопію проводять 1 раз на рік і під час загострень. Досліджують
кал на приховану кров, загальний аналіз крові і сечі. За потреби консультація
хірурга, онколога.
При загостренні
курс потрійної терапії амбулаторно або в умовах денного стаціонару.
Профілактика жовчнокам’яної хвороби.
Чинники ризику:
харчування з перевалюванням жирів, малорухливий спосіб життя, спадкова схильність,
ожиріння, дискінезії жовчних шляхів, вагітність, цукровий діабет, холецистит,
хронічні вогнища інфекції.
Діагностика: дуоденальне
зондування, УЗД жовчного міхура і жовчовивідних шляхів, комп’ютерна томографія.
Первинна профілактика
спрямована на запобігання виникненню жовчнокам’яної хвороби:
- санація вогнищ хронічної інфекції;
- заняття фізкультурою і спортом для профілактики застою
жовчі;
- харчування не менше ніж 4 рази малими порціями,
обмежити прості вуглеводи, при ожирінні виключити їх, уживати овочі, фрукти. Не
рекомендується пшеничний хліб. Обмежити тваринні жири, збільшити жири
рослинного походження, що дають жовчогінний ефект;
- рекомендують
гідрокарбонатові мінеральні води по 200 мл 3 рази на день під час
їди(теплі без газу);
- при гіпокінетичних дискінезіях - сліпі зондування вранці натще 1 раз на
тиждень. Випивають 1 – 2 столові ложки олії або 30 г сорбіту чи ксиліту.
розчинених у воді, і хворий лежить на правому боці,підклавши під праве підребер’я
теплу грілку, 30 – 40 хвилин.
Вторинна профілактика – спрямована
на запобігання прогресування хвороби: лікувальне харчування в рамках дієти №5;
- фізіопроцедури;
- двічі на рік - профілактичне лікування амбулаторно або
в умовах денного стаціонару;
- диспансерне спостереження – у разі потреби разом з
гастроентерологом, хірургом.
План обстеження включає загальний аналіз крові, УЗД або
холецистографію.
Завдання медичної сестри – правильно підготувати пацієнта
до обстеження, викликати для диспансерного спостерігання, контролювати
виконання призначеного йому лікування.
Профілактика хронічного панкреатиту
Чинники ризику: переїдання.
зловживання жирною їжею, алкоголь, травми живота, захворювання жовчного міхура
і жовчовивідних шляхів, гельмінтози, харчова алергія, спадкова схильність.
Клініка: больовий синдром, синдром порушення зовнішньої
секреції, диспепсичний синдром, синдром порушення внутрішньої секреції.
Під час лабораторного дослідження підвищується рівень
панкреатичних ферментів у сечі, кровіі дуоденальному вмісті. У калі виявляють
креаторею, амілорею, на УЗД підшлункової залози – нерівність
контурів,ущільнення, зміну розмірів.
Первинна
профілактика проводять за наявності
чинників ризику індивідуально;
- харчування - 3 –
4 рази малими порціями. обмежити спеції, жири тваринного походження;
- виключити алкоголь;
- своєчасно виявляти й лікувати захворювання органів
системи травлення, алергійні захворювання, санувати хронічні вогнища інфекції.
Вторинна
профілактика спрямована на
запобігання загостренням:
- нормалізація режиму праці і відпочинку;
- дієта №5;
- запобігання фізичному і психоемоційному перенапруженню;
- диспансерне спостереження протягом усього життя.
На 1-му році його проводять 3 – 4 рази на рік. у
подальшому - 2 рази на рік.
План обстеження включає загальний аналіз крові, амілаза,
діастаза сечі, глюкоза крові, за потреби УЗД жовчного міхура і жовчовивідних
шляхів, фібро гастроскопія, обов’язково контролювати масу тіла.
Хворого переводять у групу «практично здоровий» за
відсутності рецидивів протягом 6 років.
Матеріали
активізації студентів
- назвіть типи гастритів;
- методи діагностики гастритів;
- принципи лікування;
- ведучі синдроми при виразковій хворобі;
- методи обстеження виразкової хвороби;
- ускладнення виразкової хвороби;
- принципи лікування виразкової хвороби;
- профілактика холециститу, хронічного панкреатиту,
коліту;
- лікувальне харчування при захворюваннях ШКТ;
- диспансеризація при захворюваннях ШКТ.
Матеріали самопідготовки студентів за темою
лекції
: Антропова Т.О. Медсестринство сімейній медицині:
підручник.- К.: ВСВ «Медицина», 2015. - стор.
354 – 380.
Самостійна робота:
№ 23, 27.
Література:
навчальна:
Антропова Т.О. Медсестринство сімейній медицині: підручник.-К.: ВСВ «Медицина»,
2015.
методична: Гощинський В.Б., Стародуб Є.М. Сімейна
медицина. – Тернопіль ТДМУ «Укрмедкнига», 2015 р.- стор. 15 – 16; 23 – 31.
Коментарі
Дописати коментар