Група 4 А с/с Дата 02.05.22 р. Предмет Медсестринство в сімейній медицині. Тема лекція № 7(11) Захворювання кровотворної системи в практиці сімейної медицини. Охорона праці в галузі.

 

Викладач

Шарій В.М.

Предмет

Медсестринство в сімейній медицині

Група

4 А с/с

Дата

02.05.22 р.

Тема лекція № 7(11)

Захворювання кровотворної системи в практиці сімейної медицини. Охорона праці в галузі.

 

Актуальність теми:

Медична сестра загальної практики сімейної медицини повинна знати ведучі симптоми і синдроми захворювань системи крові.

Анемія – це різний за етіологією та патогенезом патологічний стан, якийхарактерізується зменшенням кількості еритроцитів та концентрації гемоглобіну в одиниці об’єму крові щодо вікових та  статевих норм, наявністю симптомокомплексу  клінічних проявів.

В основі клінічних проявів лейкемій лежать анемічний, гіперпластичний,геморагічний,імунодефіцит ний, виразково-некротичний синдроми.

Геморагічні захворювання (геморагічний васкуліт, тромбоцитопенія, гемофілія),  що супроводжуються ураженням дрібних судин, кровотворних органів, порушенням згортання крові.

Цілі лекції:

а) навчальні: знати визначення, етіологію, класифікацію захворювань, особливості перебігу захворювань у різних вікових категорій пацієнтів, методи діагностики та лікування,розуміти роль медичної сестри у проведенні диспансеризації та догляду за пацієнтами, виконанні призначень лікаря;

б) виховні: виховувати почуття відповідальність за свої професійні дії,співчуття до страждань пацієнтів, здатність спілкуватись з важкохворими та їх родичами.

Зміст матеріалу

Анемія – це різний за етіологією та патогенезом патологічний стан, який характерізується зменшенням кількості еритроцитів та концентрації гемоглобіну в одиниці об’єму крові щодо вікових та  статевих норм, наявністю симптомокомплексу  клінічних проявів.

Гостра постгемораагічна  анемія – виникає внаслідок зовнішньої чи внутрішньої кровотечі і характеризується  швидким зменшенням кількості еритроцитів і рівня гемоглобіну в  системі кровообігу. Мінімальна кровотеча, при якій виникають  клінічні прояви, становить 500 – 700 мл.

Симптоми:

Супроводжується симптомами:

1.Шоку - сухість у роті, блідість шкірних покривів і слизових оболонок, холодний піт, зниження АТ, блювання, ціаноз, судоми.

2. Симптомами анемії – запаморочення, слабкість, тахікардія, задишка, дзвін у вухах, миготіння мушок перед очима.

В клінічному аналізу крові - на першу добу - анемія слабо виражена, олігемія. Анемія нормо-або гіпохромна, II - III добу - анемія виражена, на IV - V добу - в крові з’являються ретікулоцити.

Прогноз залежить від об’єму і швидкості крововтрати. Втрата половини об’єму крові - загрожує смертю.

6. Які особливості лікування:

Усунення джерела крововтрати. При внутрішній кровотечі - хірургічне лікування. Боротьба з шоком і крововтратою: переливання крові і кровозамінників, противошокових рідин. Симптоматичне лікування. Через декілька днів - препарати заліза.

Гостра постгеморагічна анемія потребує своєчасного розпізнавання та оцінки об’єму крововтрати. Тяжкість стану залежить від величини і швидкості крововтрати. При втраті за короткий час ¼ об’єму циркулюючої крові виникає шок, втрата 1/2 ОЦК несумісна з життям. Разом з тим втрата 75% ОЦК упродовж кількох діб може закінчитись для пацієнта сприятливо. Обєм втраченої крові можна визначити за допомогою індекса Альговера (відношення частоти пульсу до систолічного тиску), який у нормі становить менше 1.

Індекс Альговера (ІА) визначають за формулою:

ІА = ЧСС хворого   --72 / 120 = 0, 6

Залізодефіцитна анемія – знижується кількість заліза в сироватці крові, кістковому мозкута депо, що призводить до порушення утворення гемоглобіну, а надалі і еритроцитів. Встановлено,що в 1 мл втраченої крові  міститься 5 мг заліза. При щоденній  крововтраті 10мл крові втрата заліза становить 5 мг. Добове всмоктування заліза з  їжі становить 2 мг, а фізіологічні втрати  його від 1 до 1.5 мг. Таким чином при втраті такого невеликого об’єму крові відбувається виснаження запасів заліза.

Залізодефіцитна анемія

Причини :

 - найчастіше розвивається при хронічній крововтраті, при вагітності, у дітей при швидкому рості, при ураженнях тонкого кишечника, що порушують всмоктування заліза. Відзначається вроджений дефіцит заліза (ранній хлороз) і аліментарна недостатність заліза, у клімактеричному  періоді.

Патоанатомічні особливості:

Дефіцит заліза, пригнічення синтезу гемоглобіну, порушення кисеньтранспортної функції еритроцитів, знижується активність  ферментів, пригнічується тканинне дихання і утворення енергії.

Клінічні симптоми :

Cупроводжується двома синдромами: анемічним і сидеропенічним (ознаками дефіциту заліза).

В клінічному аналізу крові - зниження гемоглобіну, низький кольоровий показник, зменшення розмірів і заміною форми еритроцитів (мікроанізоцитоз, пойкілоцитоз). Рівень заліза в сироватці крові знижений.

В кістковому мозку - збільшення кількості еритробластів

Принципи лікування:

Повноцінне харчування, кліматичні гірські курорти, оскільки понижений парціальний тиск кисню стимулює кровотворення.

Препарати заліза.

Профілактика:

Раціональне харчування. Вживати їжу з достатнім вмістом заліза. Лікування захворювань, що супроводжуються крововтратами або порушенням всмоктування заліза в травному каналі. Застосування препаратів заліза.

В-12 дефіцитна анемія – патологічний симптомокомплекс , при якому внаслідок дефіциту вітаміну В-12 порушується синтез ДНК ,внаслідок чого розвивається ембріональний  тип кровотворення.Вкістковому мозку виявляються мегалобласти, а в периферійній крові  макро- і мегалоцити. Вони великі за розміром  ісхильні до гемолізу, нездатні до виконання своєї функції – транспортування кисню до тканин.

В12 - дефіцитна анемія (мегалобластична)

В кістковому мозку з’являється мегалобласти і мегалоцити.

Захворювання було описано в 1855 р. Аддісоном, а пізніше в 1868 р. - Бірмером.

Етіологія:

Глистяні інвазії, захворювання шлунка і кишок, вагітність.

Особливості патогенезу:

Анемія розвивається внаслідок атрофії залоз фундального відділу шлунку, який продукує гастромукопротеїн, необхідний для засвоєння вітаміну В12. Відсутність гастромукопротеїна призводить до дефіциту його в крові, внаслідок чого, не перетворюється фолієва кислота в активну форму- фолінову. Дефіцит В12 і відсутність фолінової кислоти веде до порушення синтезу ДНК у кровотворних клітинах (головним чином в еритробластах, тому еритробласти збільшуються у розмірі), перетворюючись у мегалобласти.

Еритропоез набуває мегалобластного характеру, нагадуючи ембріональний тип кровотворення.

Недостатність вітаміну В12 призводить до розвитку дистрофічних процесів у задньобічних стовпах спинного мозку, розвитку синдрому фунікулярного мієлозу.

Патанатомія:

Червона метаплазія жирового кісткового мозку і екстрамедулярні вогнища кровотворення (в печінці, селезінці), жирова інфільтрація міокарда, нирок, печінки, відкладання гемосидерину в печінці, селезінці, лімфатичних вузлах. Атрофічні зміни в язиці, оболонці шлунка, кишок, ураження задніх і бокових стовпів спинного мозку.

Клінічні ознаки:

Захворювання починається непомітно. Скарги на слабкість, підвищену втомлюваність, сухість і болючисть язика, диспептичні явища.

Анемічний синдром: слабкість, запаморочення, шум у вухах, задишка, серцебиття, біль в серці. Під час огляду - лимонно - жовтяничний відтінок шкіри, субіктеричність склер, систолічний шум на верхівці, АТ знижений. Внаслідок ішемії головного мозку - розвиток коми.

Шлунково-кишковий синдром: печія в язиці, втрата смакових відчуттів, язик малиновий, блискучий (лакований). Втрата апетиту, можуть бути анорексія, біль під грудьми, інколи проноси, можуть бути ахлоргідрія, відсутність пепсину, гастромукопротеїну. Печінка збільшена, м’якої консистенції, неболюча, може бути збільшена і селезінка.

Неврологічний синдром - ураження задньобічних стовбурів спинного мозку (розвивається фунікулярний мієлоз). Відчуття оніміння кінчиків пальців, повзання мурашок, поколювання в кистях і стопах (парестезії), атаксія, рухові порушення: парези кінцівок, зниження сухожилкових рефлексів, розлади тазових органів, патологічні рефлекси Бабінського. Температура 38° С, а в клінічному аналізі крові - зниження еритроцитів і велику їх насиченість НЬ (гіперхромна).

Анізоцитоз - еритроцити не однакові за розміром і формою - пойкілоцитоз, крупні еритроцити - макроцити, мегалоцити, мегалобласти. Мегалоцити мають залишки ядра або його оболонки у вигляді тілець Жоллі та кілець Кебота, зменшення ретікулоцитів до 0,3 - 0,5%, зменшення лейкоцитів, еозинопенія, тромбоцитопенія.

План лікування:

Постільний режим. Повноцінне харчування.

Ціанокобаламін (щоденно 200-500 мкг 1 раз на добу) курс 3-4 тижні.

При фунікулярному мієлозі дозу підвищують до 1000 мкг, Повноцінне харчування, правильний гігієнічний режим.

Д/о - з метою профілактики рецидивів 2 рази на місяць вводять 100 - 200 мкг В12. Контроль аналізу крові, рентгеноскопія шлунково-кишкового тракту.

Апластична анемія – характерною ознакою є зміни клітин гемопоезу, проявом чого є панцитопенія в периферичній крові гіпоклітинність та жирова інфільтрація кіскового мозку.

Гемолітична анемія – характерним є зниження рівня гемоглобіну у зв’язку зі скороченням тривалості життя еритроцитів.

Гемобластози– пухлини крові з первинним ураженням пухлинним процесом  кісткового мозку і поза кістковомозкові пухлини з наступним ураженням кровотворних органів включаючи кістковий мозок (лімфоми).

Геморагічні  захворювання :

Геморагічний васкуліт – характеризується ураженням дрібних судин  (артеріол, вену, капілярів). Типовим є ураження шкіри, кишок, нирок і поєднання їх з артралгіями, артритом.

Тромбоцитопенія -  це стан при якому різко знижується кількість тромбоцитів. Основними клінічними симптомами є виникнення петехій, синців та кровотечі зі слизових оболонок.

Гемофілія – спадкове захворювання, зумовлене дефіцитом одного з про коагулянтів,які беруть участь в активації згортання крові.

Матеріали активізації студентів

- дайте визначення анемії;

-  назвіть види анемій відповідно  до етіологічного чинника;

- причини розвитку залізодефіцитної анемії;

- показники крові при залізодефіцитній анемії;

 - показники крові при В-12 дефіцитній анемії;

 - показники крові при апластичній анемії;

- роль медичної сестри в профілактиці анемій;

- показники крові при гемобластозах;

- назвіть геморагічні захворювання відповідно до патогенетичних проявів.

 

Задача№1

Фельдшер ФАПу здійснює спостереження за станом здоров’я і контролює лікування   пацієнтки з В12 дефіцитною анемією. Які засоби застосовують для лікування цієї  хвороби? 

Задача№2

На здоровпункт до фельдшера звернулась пацієнтка зі скаргами на загальну слабкість, задишку, серцебиття, печію кінчика язика, відчуття повзання “мурашок”, прострілюючі болі в кінцівках. Шкіра бліда з лимонно – жовтим відтінком, язик яскраво – червоний, блискучий, гладкий, ніби лакований.

1.Ваш діагноз?

2.Які зміни характерні у клінічному аналізу крові.

3.Назвати препрати для лікування.

 

Задача №3

До фельдшера ФАПу звернувся хворий Ю, 53 років зі скаргами на оніміння, парестезії   кінцівок, незначне похитування при ходьбі, пекучість кінчика язика, слабкість, адинамію. Вісім років тому – субтотальна резекція шлунку. Об’єктивно: шкіра бліда із жовтяничним відтінком. Язик яскраво – червоний, «лакований», зниження чутливості

кінцівок. Загальний аналіз крові: Ер – 2,6 Х 1012/л, Нb – 72 г/л, КП – 1,3. Ваш попередній діагноз?

1..Ваш діагноз?

2.Які зміни характерні у клінічному аналізу крові.

3.Назвати препрати для лікування.

 

Задача №4

На ФАП звернувся пацієнт 29 років, який протягом тижня відмічає болі в горлі при  ковтанні, підвищення температури тіла до 39оС, Об'єктивно: , язик сухий, на слизовій  оболонці ясен, м’якого і твердого неба, мигдаликів множинні виразки, які вкриті брудно-сірим нашаруванням. Пульс 110 за хв., АТ 110/60 мм рт.ст.. Аналіз крові: ер. - 3,2*1012/л, НВ -  100г/л, КП -  0,9, лейк. - 80*109/л, с.- 22%, м. -3%, бластні клітини – 75%, ШЗЕ – 65 мм/год. На яке обстеження повинен направити пацієнта фельдшер?

Задача №5

До фельдшера ФАПу звернувся хворий 40-ка років, який скаржиться на загальну  слабкість, пітливість, схуднення, підвищення температури тіла до 37,5°С, синці на кінцівках. Хворіє близько 3 місяців. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, на кінцівках підшкірні гематоми, збільшені пахвинні, над і підключичні лімфатичні вузли. Тони  серця ритмічні. АТ 120/70 мм.рт.ст. В легенях везикулярне дихання. Живіт м’який, печінка збільшена на 3 см.. Ваш  попередній діагноз?

 

Задача №6

Фельшер ФАПу спостерігає за пацієнтом з лейкемією у якого раптово з'явилися загальна слабкість, головний біль, пітливість вночі,підвищення температури до 38оС.  Для якого синдрому характерні ці симптоми?

 

Матеріали самопідготовки студентів за темою лекції

Антропова Т.О. Медсестринство сімейній медицині: підручник.-К.: ВСВ «Медицина», 2015. = стор.23 -25, 192 – 199.

Внутрішня медицина: Терапія: Підручник/Н.М.Середюк, І.П.Вакалюк, О.С.Стасишин та ін.. – К.: Медицина, 2006. – стор. 576- 609.

Самостійна робота:  №19, 26,28.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Викладач Шарій В.Н. Предмет Медсестринство в сімейній медицина – 4 Ас/с Дата 13.11.20 р Тема №3 Лекція . Особливості спостереження за дітьми раннього віку в сімейній медицині.

Шарій В.М. Предмет Медсестринство в сімейній медицині Група 4 А с/с Дата 08.11.21 р. Тема № 4 лекція Діагностично-лікувальна робота на дільниці, участь сімейної медичної сестри в її проведенні.

Предмет Геронтологія, геріатрія і паліативна медицина Дата 12. 10. 20 Лекція №3 .Тема: Особливості перебігу захворювань органів дихання і травлення в осіб літнього та старечого віку.