Група 4 – А с/с Дата 07.05.22 р. Предмет Медсестринство в сімейній медицині. Практичне занаття №7 (14). Тема: Захворювання кровотворної системи в практиці сімейної медицини

 

Викладач

Шарій В.Н.

Предмет

Медсестринство в сімейній медицині

Група

4 – А с/с

Дата

07.05.22 р.

Практичне занаття №7 (14). Тема:

Захворювання кровотворної системи в практиці сімейної медицини

 

Актуальність теми: медична сестра загальної практики сімейної медицини повинна знати ведучі симптоми і синдроми захворювань системи крові.

Анемія – це різний за етіологією та патогенезом патологічний стан, який характерізується зменшенням кількості еритроцитів та концентрації гемоглобіну в одиниці об’єму крові щодо вікових та  статевих норм, наявністю симптомокомплексу  клінічних проявів.

В основі клінічних проявів лейкемій лежать анемічний, гіперпластичний, геморагічний, імунодефіцит ний, виразково-некротичний синдроми.

Геморагічні захворювання (геморагічний васкуліт, тромбоцитопенія, гемофілія),  що супроводжуються ураженням дрібних судин, кровотворних органів, порушенням згортання крові. 

Тестові завдання

1. Пацієнт Д., 24 років, звернувся до терапевта зі скаргами на різку  загальну слабкість, підвищену втомлюваність, крововиливи на шкірі.  Працює на хімічному підприємстві. Багато синців по всьому тілу. Загальний аналіз крові: ер. – 2,0 *1012л, лейк. – 1,7*9л, тромб – 70*109л. Яке захворювання дасть таку картину?

А. Тромбоцитопенічна пурпура

В. Геморагічний васкуліт

С. Гострий лейкоз

Д. Гемолітична анемія

Е. Апластична анемія. 

2. Найефективніший показник гемограми при гострому лейкозі:

А) Наявність баластних клітин

В) Еозинофілія

С) Лейкоцитоз

Д) Лейкопенія

Е) Анемія.

3. До приймального відділення було  доставлено пацієнту М., 42 років, у тяжкому стані з приводу В12- дефіцитної анемії. До якої групи анемії належить цей тип?

А. Гострі постгеморагічні

В. Хронічні постгеморагічні

С. Набуті гемолітичні

Д. Вроджені гемолітичні

Е. Унаслідок порушення кровотворення 

4.  Пацієнт Г., 20 років, скаржиться на сильний біль у правому колінному суглобі, який з’явився після незначної травми. В  анамнезі – масивна кровотеча після екстрактації зуба. У дідуся по материнській лінії були аналогічні проблеми. Збільшений час зсідання крові. Вкажіть найімовірніший попередній діагноз.

А. Тромбоцитопенічна пурпура

В. Геморагічний васкуліт

С. Гострий лейкоз

Д. Апластична анемія

Е. Гемофілія А 

5.  Фельдшера  ФАПу  викликали  до пацієнта С., 35 років, зі скаргами на біль у надпятково-гомілкових суглобах, переважно справа, геморагічну висипку на шкірі гомілок. Об’єктивно: папульозно-геморагічний висип у нижній третині обох гомілок;  надп’ятково-гомілкові суглоби набряклі, болючі при рухах. Яке захворювання можна запідозрити?

А. Геморагічний васкуліт

В. Ревматоїдний артрит

С. Ревматизм

Д. Тромбоцитопенічну пурпуру

Е. Гострий лейко. 

6.  Пацієнтка Л., 36 років, лікується амбулаторно з приводу залізодефіцитної  анемії. При тяжкій формі анемії рівень  гемоглобіну нижчий ніж:

А.  110г/л

В. 100 г/л

С. 90 г/л

Д. 80 г/л

Е. 70 г/л 

7. Пацієнт С., 55 років, лікується в гематологічному відділенні обласної лікарні. Який із додаткових методів обстеження є найінформативнішим для діагностики лімфогранулематозу?

А. Виявлення баластних клітин у крові

В. Виявлення  лімфоїдної проліферації  в пункт аті кісткового мозку

С. Виявлення клітин Березовського-Штернберга в пункт аті лімфовузла

Д. Виявлення тіней Боткіна-Гумпрехта в крові

Е. Виявлення еозинофільно-базофільної  асоціації в лейкоцитарній формулі 

8. При обстеженні пацієнтки Т., 35 років, діагностовано анемічний синдром6 загальна слабкість, підвищена втомлюваність, шум у вухах. Загальний аналіз крові: ер.  – 3,0*1012/л, Hb -  85г/л. Яка анемія частіше трапляється у жінок?

А. В12 –  дефіцитна

В. Залізодефіцитна

С. Гемолітична

Д. Апластична

Е. Гостра постгеморагічна 

9. У пацієнта Т., 50 років, який хворіє на В12 – дефіцитну анемію, діагностовано хронічний атрофічний (аутоімунний) гастрит. Виберіть найсуттєвіший діагностичній  критерій цього типу гастриту. 

А. Підвищена секреторна функція

В. Асоційований

С. Наявність антитіл до парієтальний клітин слизової оболонки шлунка

Д. Відсутність структурних змін фундального відділу шлунка

Е. Великі складки слизової  оболонки шлунка 

10. Пацієнтка М., 35 років, скаржиться на загальну слабкість, запаморочення, мерехтіння «мушок»  перед очима. З анамнезу відомо, що в жінки гіперменорея. Об’єктивно: шкіра та слизові оболонки бліді, тріщини в кутах рота, волосся ламке. Загальний аналіз крові: Hb - 80 г/л, колірний показник – 0,7, анізоцитоз, пойкілоцитоз. Вкажіть найімовірніший попередній діагноз.

А. В12 –  дефіцитна  анемія

В. Залізодефіцитна анемія II ступеня

С. Гіпопластична анемія

Д. Залізодефіцитна анемія I ступеня

Е. Гемолітична анемія 

11. Фельдшера ФАПу викликали до пацієнтки М., 33 років, яка скаржиться на загальну слабкість, кровотечу з носа та ясен, крововиливи на шкірі грудної клітки різного розміру та кольору. Лімфатичні вузли, печінка та селезінка не збільшені. Які будуть зміни з боку аналізу крові при хворобі Верльгофа?

А. Тіні Боткіна - Гумпрехта

В. Лейкопенія

С. Тромбоцитоз

Д. Тромбоцитопенія

Е.  Лейкоцитоз 

12. Пацієнт Г., 53 років, скаржиться на загальну слабкість, підвищену втомлюваність, біль та відчуття повзання мурашок у кінцівках. Об’єктивно: шкіра бліда, лакований язик. Загальний аналіз крові: Hb – 120г/л, колірний показник – 1,4, макро – і мегалоцитоз, тільця Жоллі, кільця Кебота. Вкажіть найімовірніший попередній діагноз.

А. Залізодефіцитна анемія

В.В12 –  дефіцитна  анемія

С. Гемолітична  анемія

Д. Гіпопластична анемія

Е. Геморагічний васкуліт 

13.  У терапевтичному відділені в пацієнта С., 43 років, діагностовано залізодефіцитну анемію. Які будуть зміни в картині крові при загальному  аналізі?

А. Мегалобласти

В. Тільця Жоллі

С. Кільця Кебота

Д. Макроцити

Е. Мікроцити 

14. Пацієнт К., 46 років, скаржиться на відчуття важкості  в лівому підребер’ї, загальну слабкість, тривалий субфебрилітет.  Об’єктивно:  шкірні покриви бліді, селезінка збільшена ( нижній край – до пупка) , щільна печінка на 3 см виступає з – під краю правої ребрової дуги. Загальний аналіз крові: лейк. – 60*109/л, зсув лейкоцитарної формули вліво до мета мієлоцитів. Вкажіть найімовірніший попередній діагноз.

А. Хронічний мієлолейкоз

В. Хронічний лімфо лейкоз

С. Гострий лейкоз

Д. Цироз печінки

Е. В12 –  дефіцитна  анемія 

15. Пацієнта П., 49 років, госпіталізовано в терапевтичне відділення зі скаргами на загальну слабкість, зниження працездатності, апатію. Колірний показник 0,9 характерний для:

А. Нормальної картини крові

В. Апластичної анемії

С. Хронічної постгеморагічної анемії

Д. Залізодефіцитної анемії

Е. В12 –  дефіцитна  анемія 

16. До гематолога звернувся пацієнт Н., 38 років, зі скаргами на підвищення температури тіла до 39 С , схуднення за короткий період, біль у горлі, різке зниження працездатності . Об’єктивно: шкіра бліда,  некротична ангіна; полілімфоаденопатія; шкірні геморагії, збільшена селезінка і печінка. Зміни з боку крові: баластні клітини, лейкемічний провал, анемія, тромбоцитопенія. Вкажіть найімовірніший попередній діагноз.

А. Апластична анемія

В. Хронічний лімфо лейкоз

С. Гострий лейкоз

Д. Хронічний мієлолейкоз

Е. Тромбоцитопенічна   пурпура 

17. Пацієнтка К., 28 років протягом 9 років хворіє на  В12   дефіцитну анемію. Клінічна картина В12   дефіцитної анемії  пов’язана з :

А. Синдромом ураження серцево-судинної системи

В. Синдром загальної інтоксикації

С. Анемічним синдромом

Д. Ураження периферичних артерій

Е. Токсичним ураженням печінки 

18.  Під час профілактичного огляду в пацієнтки Д., 45 років, виявлено збільшення до 3 см у діаметрі нижньопідщелепних і шийних лімфатичних вузлів. Лімфовузли тістуватої консистенції, не болючі, рухомі.  Об’єктивно: сплено- та  гепатомегалія. Загальний аналіз крові: лейк. – 100*109/л, лімф. – 82%, тіні Боткіна-Гумпрехта. Вкажіть найімовірніший попередній діагноз.

А. Хронічний мієлолейкоз

В. Цироз печінки

С. Лімфогранульоматоз

Д. Хронічний лімфолейкоз

Е. Гострий лейкоз.  

19.  Пацієнт  Ц., 43 років, скаржиться на загальну слабкість, задишку, слабкість в ногах, затерпання стоп. Загальний аналіз крові: гіперхромна анемія, макроцитоз, тільця Жоллі та кільця Кебота – це :

А. Токсична зернистість лейкоцитів

В. Базофільна зернистість еритроцитів

С. Включення гемосидерину в еритроцити

Д. Залишки ядер еритроцитів

Е. Включення феритину в еритроцитах 

20. У пацієнта С., 35 років, протягом 4 міс. Спостерігаються кровотечі з гемороїдальних вузлів. Який тип анемії можна діагностувати в цьому випадку?

А. Гіпопластична

В.  Апластична

С. Гемолітична

Д. В12 – дефіцитна

Е. Хронічна постгеморагічна


Література:

СередюкН.М.Внутрішнямедицина: Терапія. – К.: «Медицина» 2006р, - стор. 576 – 601.

Касевич Н.М. Загальний догляд за хворими та медична маніпуляцій на техніка. – К.: Медицина. 2008. стор 305 – 310.

Середюк Н.М. Внутрішня медицина: Терапія. – К.: «Медицина» 2006р.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Викладач Шарій В.Н. Предмет Медсестринство в сімейній медицина – 4 Ас/с Дата 13.11.20 р Тема №3 Лекція . Особливості спостереження за дітьми раннього віку в сімейній медицині.

Шарій В.М. Предмет Медсестринство в сімейній медицині Група 4 А с/с Дата 08.11.21 р. Тема № 4 лекція Діагностично-лікувальна робота на дільниці, участь сімейної медичної сестри в її проведенні.

Предмет Геронтологія, геріатрія і паліативна медицина Дата 12. 10. 20 Лекція №3 .Тема: Особливості перебігу захворювань органів дихання і травлення в осіб літнього та старечого віку.