Шарій В.М. Предмет Основи медсестринства Група 2 А с/с Дата 26.11. 21р. Тема № 8 ВТРАТИ, СМЕРТЬ ТА ГОРЕ

 

Викладач

Шарій В.М.

Предмет

Основи медсестринства

Група

2 А с/с

Дата

26.11. 21р.

Тема  № 8

 ВТРАТИ, СМЕРТЬ ТА ГОРЕ

 

           АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ     Тема має важливе значення в житті медичного працівника. Слід вміти втішити людину в горі, безнадійного пацієнта. Уміти оцінити реакцію пацієнта на горе, допомогти вирішити проблеми, та адаптуватись до них. Допомогти сім’ї визнати втрату, навчити елементам  догляду за безнадійним пацієнтом.

           ЦІЛІ ЛЕКЦІЇ:

а) навчальні :  знати стадії горя, етико-деонтологічні особливості спілкування з безнадійним пацієнтом, сім’єю  і близькими;  роль медичної сестри в задоволенні потреб безнадійного хворого і сім’ї ;  стадії термінального стану, їх клінічні прояви; можливі проблеми, сестринські втручання; уміти оцінити реакцію пацієнта на втрати і його здатність адаптуватись до них; навчити родичів елементам  догляду за безнадійними хворими;  підготувати тіло померлого до переведення в патологоанатомічне відділення.

б). виховні:   виховувати співчуття до страждань пацієнта, відповідальність за свої професійні дії.

                              ЗМІСТ МАТЕРІАЛУ

План :

1.    Визначення термінів.

2.    Стадії горювання.

3.    Принципи паліативного лікування.

4.    ХОСПІС.

5.    Сестринська допомога рідним, що переживають втрату.

6.    Процес умирання та його періоди.

7.    Правила поводження з трупом.

Визначення термінів :

Печаль ,смуток і переживання –це специфічна поведінка ,котра проявляється після втрати когось із близьких людей або чогось дуже дорогого для людини,а також якогось органу чи частини тіла ;вона зникає після того,як людина змириться з цією втратою .

Горе-емоційний відгук на втрату чи розлучення  , що проходить  декілька стадій (фаз ).

Траур-обряди (звичаї ),традиції ,котрі допомагають людині перенести горе.

1.Емоційні стадії горювання .

Під поняттям «втрата» можна  підрозумівати – втрата роботи ,кінцівки внаслідок ампутації ,втрата можливості  самостійно пересуватися внаслідок хвороби ,втрата зору,суми грошей та інше ,а також втрата життя .

Життя – це серія втрат .

Реакція людини на втрату – це горе,горювання .

Якщо пацієнт та його рідні не переживають горе в зв’язку з втратою ,у них можуть виникати проблеми :емоційні ,психічні ,соціальні .

Почуття горя ,горювання  допомагають людині адаптувались до втрати .

Медичні працівники найчастіше зіткаються з  втратами та смертю . Глибоке розуміння всіх процесів , що протікають в організмі в зв’язку з втратою ,бажання зрозуміти пацієнта ,всю гаму виникаючих у нього психологічних ,духовних ,соціальних та фізичних страждань ,допомагають доглядати за пацієнтом професійно .

Існує 5 емоційних стадій,які проходе людина ,отримавши звістку  про втрату(смерть) Час, необхідний для проходження стадій для кожної людини індивідуальний .

Людина може переходити від стадії до стадії вперед , а також повертатися до вже пройденої стадії .

I стадія  (психологічний шок )- приводить до горювання : реакція заперечення (особливо якщо втрата раптова ),вона триває до тих пір ,поки людина не буде готова визнати втрату .Реакція заперечення допомагає сприймати виникшу ситуацію поступово .

 В цю стадію можливі психічні припадки ,істерика Виникає бажання ізоляції від оточуючих. Всілякі  намагання утішити відвергаються . Може виникати тяжке оціпеніння .Іноді виникає несправжній оптимізм- і людини до самої останньої миті зберігає реакцію заперечення.

II стадія (заперечення /відчай )-Загострена реакція злості ,гніву, направлена як на самому себе, так і на того, хто винен, а також на сім'ю, медичний персонал .Злість  заважає прийняти турботу або обмеження, пов'язані з хворобою .Людина .що понесла втрату,або передчуває її  розгнівана ,збуджена.

Вона готова на все ,аби тільки повернути втрачене, чи попередити втрату. У неї виникає страх ,розчарування .Вона запитує себе: "Чому це мені випало?".Людина, що понесла втрату, нарізка виплескує свій гнів на інших ,на мед .працівників.

III стадія (визнання )-Намагання "заключити угоду"( сіделку), вести переговори з вищою духовною істотою . Людина обіцяє "йому" щось виконати" якщо "Він" дасть їй можливість вижити або вижити її близьким.

IV стадія   депресія ,відчай, розгубленість. Людина реально відчуває близькість  втрати,сум в зв'язку з минулими втратами ,образу з приводу нездійснених планів. Вона відчуває близькість смерть.  Втрачає інтерес( зацікавленість) до зовнішнього вигляду,домівки . її не цікавлять близькі люди ,особистий  комфорт.

В цей час треба дати можливість людині виговоритись, не намагатися підбадьорити її ,або переконати ,що не треба сумувати , плакати.

V стадія (адаптація/пристосування)-Погодження, з втратою, це найбільш позитивна реакція ,вона супроводжується бажанням зробити все можливе, щоб пом'якшити біль втрати.

Горе, пов'язане з втратою близької людини ,може тривати від 6 до 12 місяців, а сум ,скорбота, що наступає потім від 3 до 5 років.

Раптова смерть викликає  у близьких людей потрясіння; хронічні тривалі хвороби-онкологічні ,СНІД - змінюють погляди людини на життя і смерть, до зміни особистості. Облегшити стан такої  людини  може паліативне лікування.

2.Принципи паліативного лікування.

Паліативне лікування необхідне тоді ,коли хвороба пацієнта уже не піддається лікуванню ,коли відказують життєво-важливі органи.Мета паліативного лікування- не продовжити життя, а зробити його більш значимим  і комфортним.

Паліативне лікування буде ефективним:

- якщо можна створити і підтримувати для пацієнта комфортні і безпечні умови.

- якщо пацієнт максимально буде відчувати свою незалежність.

-якщо пацієнт не відчуває болю .

-якщо психологічні, соціальні і духовні проблеми вирішуються таким чином ,щоб пацієнт міг  змиритися зі своєю смертю настільки, наскільки це можливо.

- якщо, незважаючи на можливу втрату життя,. запропонована  пацієнтові система підтримки життя допомагає йому наскільки активно і творчо ,як тільки це можна для нього до самої смерті.

- якщо намагання допомогти пацієнтові в його горі не марні.

- якщо вдалось допомогти пацієнтові і його близьким  підготуватись до смерті.

3.Роль сестринського персоналу в паліативному лікуванні.

Медичний працівник повинен вміти емоційно підготувати пацієнта прийняти неминучий смертний кінець.

В паліативному  лікуванні приймають участь :лікарі, соціальні працівники, родичі та друзі, служителі релігії.

-Медсестра  повинна будь-коли надавати пацієнтові можливість звертатись до будь-кого за підтримкою.

-Підтримувати його здатність горювати, бо це допомагає йому оволодіти своїми почуттями.

- Вміти відволікати увагу пацієнта від  хвороби і готувати його до того ,щоб процес помирання проходив легше як для пацієнта,так і  для його близьких і друзів.

- Пацієнт повинен бути впевненим в тому. що він не один і що  під час неминучого кінця його не залишуть, спілкування з ним  повинно буди не тільки словесним ,слід тримати його за руку ,плече.

Забезпечуючи йому підтримку, дайте йому можливість висловити свої почуття, навіть якщо це почуття гніву ,горя .

-Найдіть час поспілкуватись з пацієнтом:присядьте на стілець біля ліжка, візьміть його за руку.

- Якщо пацієнт не відчуває страху і відчаю  відносно свого стану то підтримуйте  цю віру, своєю мімікою, позою, жестами, не розкривають діагноз пацієнтові :треба раніше  пацієнта інформувати про захворювання .

-Спілкування з пацієнтом повинно будуватись на 2-х принципах :

а)з одного боку- ніколи не обманювати

б)а з другого боку-уникати  бездушної  відвертості .

-Поєднання правдивої інформації з постійною підтримкою майже завжди веде до зародження надії.

- Якщо пацієнт вважає свою хворобу не безнадійною і не бажає говорити про смерть, то не слід про це і  говорити.

- Якщо пацієнт усвідомлює стан і  кінець і  запитує -" як це буде ?"-він має право на цю інформацію.

- Треба вчитись вмінню мовчати :сядьте,візьміть  пацієнта за руку і скажіть спокійно:"Я радий побути з тобою..." і замовчіть, будьте з ним.

- Слід  боротись за якість життя, а не за його продовження.

- Слід погоджуватися з такими рішеннями  пацієнта, як відмова від їжі, відказ від провідуючи  чи   бажання їх бачити.

- Якщо пацієнт відмовляється від догляду-допомога при повертанні в ліжку , слід виконати його прохання, але догляд направлений за виконання гігієнічних процедур ,профілактику слід виконувати.

4.Хоспіс -це особливі медико-соціальні служби ,що надають кваліфіковану допомогу безнадійним хворим та помираючи .(виконуються побажання пацієнтів, такі як тримати з собою улюблену кішку чи собаку).

Перший хоспіс був створений в 1967 році в Англії .

С.Сондрес "сестринський догляд залишається головним в обслуговуванні приюта для помираючих".

Нова філософія, нове світосприймання ,виконання об'єму медико-технічної допомоги помираючим, страждаючих від сильного болю, зростаючим погіршенням функцій життєво-важливих органів, дозволяють робітника хоспісів забезпечити( прийнятний) допустиму якість життя, а значить і смерть з достойністю. В ХОСПІСІ пацієнти живуть днем сьогоднішнім і зосереджені на подіях конкретного дня.

ХОСПІС- це дім життя ,а не дім смерті.

 

5 Сестринська допомога рідним ,що переживають втрату.

-Медсестра дає рекомендації рідним пацієнта з питань догляду із забезпеченням достойної якості життя.

- Слід допомогти рідним зняти вину і напруження від вимушеного розлучення з пацієнтом ,що знаходиться в лікарні.

-Провідуючи  його. слід проявляти увагу. годувати, поправляти подушку, виконувати гігієнічні процедури, разом дивитись телепередачі, читати газету, журнал.

- Пацієнт повинен вірити. що його цінять як особистість.

- При спілкування з рідними пацієнта ,дайте їм зрозуміти , що ви готові надати їм психологічну підтримку.

- Навчайте їх правильно спілкуватися з пацієнтами ,які без свідомості .

-Бути дуже тактичними з родичами померлого.

- Заохочуйте   пацієнта виконувати самодогляд наскільки це можливо.

- Залишайте право пацієнта на вибір - кожна  маніпуляції виконуються з дозволу пацієнта.

6.Процес умирання та його періоди.

Стан ,що межує між життям і смертю ,називається термінальним .

Термінальний стан-стан пацієнта між життям і смертю .

Він включає 3 стадії:

1. Передагональний стан - свідомість пацієнта ,ще збережена, але вона сплутана,АТ- понижується,  пульс-ниткоподібний, частий ,дихання частішає, глибшає, шкіра блідніє.

2.Агонія- боротьба ,спочатку ніби-то покращення АТ, дихання, свідомості на декілька хвилин ,а потім:АТ-20-40мм.рт.ст., дихання нерівномірне, поверхневе, а потім зупиняються, свідомість відсутня. Мимовільне виділення сечі і калу,судоми.

 

3. Клінічна смерть-відсутня реакція зіниць на світло, пульс, тиск  не визначається ,дихання відсутнє,відсутня свідомість.

Основні ознаки клінічної смерті :

- відсутність дихання

-відсутність пульсу та серцебиття

- розширення зіниць

 -відсутність їхньої реакції на світло

-тривалість клінічної смерті від 3 до 6 хвилин

Біологічна смерть- незворотне припинення життєдіяльності організму, яке настає після клінічної смерті.

Факт смерті констатує лікар .

Він записує до історії хвороби день, час і хвилини, коли вона настала.

Ознаки біологічної смерті:

- зупинка дихання

-відсутність пульсу та серцебиття

-розслаблення м'язів

зникнення  блиску очей

 -втрата чутливості

 -поступово охолодження тіла до температури оточуючого середовища

 -розширені зіниціі відсутність реакції на  світло

-трупне заклякання

-трупні плями

-помутніння роговиці розм'якшення очного яблука .

Медсестра надає психологічну допомогу рідним ,посадити їх, дати води.

7 . Правила поводження з трупом .

1.Відокремити померлого ширмою або вивести із палати

 2.витягнути з під голови подушку

3.після констатації смерті потерпілого роздягають  і кладуть на спину

4.коштовності померлої людини вилучають у відділенні у присутності лікаря і передають на збереження зняти померлого одяг

5.вкласти на спину закрити очі. підв'язати нижню щелепу, розігнути кінцівки ,опустити повіки

6. закривають тіло простирадлом і залишають у такому  положенні протягом 2 годин

7. після утворення трупних плям на стегні померлого записують чорнилом його прізвище, ім'я по батькові і номер історії хвороби

8. оформлюють супровідного запуску ,де вказують паспортні дані. номер історії хвороби і дату смерті померлого в супроводі медичної сестри доставляють в  патологоанатомічне відділення.

 

 

V. МАТЕРІАЛИ АКТИВІЗАЦІЇ СТУДЕНТІВ

1. Дайте визначення поняттям печаль, смуток, горе, траур.

2. Назвіть стадії горювання.

3. Кому проводиться паліативне лікування?

4.Назвіть поради для тих, хто переживає горе.

5.Ознаки клінічної смерті.

6. Ознаки біологічної смерті.

7 Хто проводить констатацію смерті пацієнта?

8.Послідовність підготовки трупа до переведення в патолого-анатомічне відділення.

VI.  МАТЕРІАЛИ САМОПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІІВ ЗА ТЕМОЮ ЛЕКЦІЇ

Пасєчко Н.В. Основи сестринської справи(курс лекцій). – Тернопіль; Укрмедкнига, 1999. – стор. 243 – 267,

Касевич Н.М. Основи медсестринства в модулях: навчальний посібник. – К.: Медицина, 2013. – стор. 156 -166

Самостійна робота №10.

VII. ЛІТЕРАТУРА

Навчальна: Пасєчко Н.В. Основи сестринської справи(курс лекцій). – Тернопіль; Укрмедкнига, 1999. – стор. 243 – 267, лекційний матеріал

Методична:   Касевич Н.М. Основи медсестринства в модулях: навч посібник. – К.: Медицина, 2013..

наукова

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Викладач Шарій В.Н. Предмет Медсестринство в сімейній медицина – 4 Ас/с Дата 13.11.20 р Тема №3 Лекція . Особливості спостереження за дітьми раннього віку в сімейній медицині.

Шарій В.М. Предмет Медсестринство в сімейній медицині Група 4 А с/с Дата 08.11.21 р. Тема № 4 лекція Діагностично-лікувальна робота на дільниці, участь сімейної медичної сестри в її проведенні.

Предмет Геронтологія, геріатрія і паліативна медицина Дата 12. 10. 20 Лекція №3 .Тема: Особливості перебігу захворювань органів дихання і травлення в осіб літнього та старечого віку.